Miért jó a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai szalag vagy kinesio tapasz összefoglalva bármilyen ízületi panasz vagy izomfájdalom esetén érdemes használni.

Dr. Kenso Kase japán orvos az 1970-es években rengeteg ízületi- és izomsérülttel találkozott. Akkoriban főleg rideg, feszes kötésekkel rögzítették a testrészeket és így próbálták kezelni a problémát. Elkezdtek kísérletezni, hogy hogyan tudnák felgyorsítani a regenerációt. Ennek a kísérletezésnek az eredményeként született meg a kinezio-tapasz.

Hogyan működik?

A kinezió tape, ha megfelelően van felragasztva stabilizálja az ízületeket, természetesen a problémától függően. Ezenkívül segíti a fájdalmas ízület körüli izmok munkáját és növeli az ízületi mozgásterjedelmet. A tapasz engedi mozogni az izmot, ugyanakkor egy rögzített mozgásmintát biztosít, amivel elkerülhető az adott izomrész túlterhelése és ez gyorsítja a helyreállító folyamatokat.

A használatának egy másik eredménye, hogy a szalag a bőrre gyakorolt hatásán keresztül az agy is kap egy speciális ingert, amelynek köszönhetően a regenerációs folyamatok is felgyorsulnak.

Milyen sérülésekre alkalmazható?

A megfelelően felragasztott tapasz a görcsös, sérült vagy túl tónusos izom esetén jelentős lazító hatással bír. A ragasztás általában már rövid távon is csökkenti a panaszokat és a fájdalomérzetet, ha pedig hosszabb ideig viseljük, akkor meg is oldhatja teljesen a fennálló problémát.
Akkor tud igazán hatékonyan működni, ha sikerült feltárni a fájdalmat/kellemetlen érzést kiváltó okot és azon az okon tudunk is változtatni.

Mik a jótékony hatásai?

A nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik
Javul a vérkeringés
Csökken a fájdalom
Stabilizálja az izmokat, ízületeket
Tehermentesíti a sérült szöveteket
Megakadályozza az izomgörcsök kialakulását

A színek között színterápia esetén lehet különbség PL.

Kék – Nyugalom: Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Fekete – Erő: Fokozza a piros és a kék szín hatását.

Bézs – Semleges Testszínű: semleges hatású, egyáltalán nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt szín

Zöld – Harmónia: Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.