Hogyan védhetjük meg magunkat? 2. rész

  1. rész: 

Egy másik fontos lépés a határok felállítása. A nárcisztikusok az irányításból, és a hatalomból élnek, ezért elengedhetetlen, hogy világos határokat állítsunk fel, és ragaszkodjunk hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy nemet mondunk a követeléseikre, és nem engedjük, hogy manipuláljanak vagy bűntudatot keltsenek bennünk, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyek kényelmetlenek számunkra.

Az is fontos, hogy világosan és egyértelműen kommunikáljuk határainkat, anélkül, hogy védekezővé vagy érzelmessé válnánk.

A nárcisztikusok gyakran elszigetelik áldozataikat, ezáltal magányosnak és tehetetlennek érezhetik magukat. 

Ha megbízható személyeket keresünk, megerősítést és érzelmi támogatást kaphatunk. A terapeuta segíthet a megküzdési stratégiák kidolgozásában és a nárcisztikus bántalmazás traumájának feldolgozásában is.

  • Tehát, ahhoz, hogy megvédjük magunkat a mérgező, bántalmazó emberektől, ismernünk kell a nárcisztikus viselkedés jeleit, világos határok felállításával, és támogatás keresésével megvédhetjük érzelmi és mentális jólétünket. Így elkerülhetjük, hogy a manipuláció és a bántalmazás hálójába kerüljünk.