Család, gyermek, felnőtté válás.

Arról írok, hogy hányadik gyerekemként születsz egy családba és milyen felnőtt leszel majd ennek függvényében, Nyilván minden mástól is függ, de az is sokat számít, hogy első, második, harmadik stb-nek érkezel, esetleg egyke maradsz.

Ha első gyermekként érkezel akkor se nincs könnyű dolgod, mert hát a szüleid most tanulják azt, hogy milyen is szülőnek lenni. Követnek el hibákat, mert ha szigorúak mennyire legyenek azok. Vagyis kísérletként érkezel. Te mint első szülött mindig valami különlegességet fogsz betölteni a családban. Pont ezért válhat belőled maximalista, mert mindig megfelelési kényszered van arra, hogy jól megfelelj a szüleidnek hisz te kaptod egyedüliként tőlük a legtöbb szeretettet.

Ha második gyermekként érkezel, akkor már megoszlik a szülök figyelme, feladatai a két gyermek közt. Így nekik is sokkal nehezebb a gyermek nevelés, biztos át is értékelnek sok mindent maguk körül és lehet, hogy valamelyest változik a gyermek nevelés is. Sokszor úgy érzik mellőzve vannak. Amint nődögél a gyermek, kialakul egy kis rivalizálás a nagyobb gyermekkel, ebből kifolyólag a 2. gyerekek sokkal jobban kiállnak magukért, jobb a figyelmük az adott feladataikra sokkal alkalmazottibbak.

Ha egyke maradsz akkor mondhatnánk, hogy egy úgynevezett szülői burkot kapsz. Állandó féltést és figyelmet. Rengeted elvárás vár rád. Pont ezért lesz nehezebb majd az életed. Nem tanulsz meg osztozkodni minden a tied. Gyakran belőlük elég önző emberek lesznek majd felnőtt korukra.

Mindegyik hányadik gyermek vagy, a lényeg, hogy milyen nevelésben vagy részesítve s majd felnőttként élj majd egy tartalmas életet. A különös élethelyzetekből pedig ugyis megtanulsz majd minden mást is ami szükséges számodra.