Az introverzió

 Az introverzió olyan személyiségjegy, amelyet a magány előnyben részesítése és a társadalmi interakció iránti igény csökkenése jellemez. 

Az introvertált személyiségű emberek általában befelé fordulók. Gyakran csendesnek, visszafogottnak és félénknek írják le őket, és kihívást jelenthet a társadalmi helyzetekben való részvétel, különösen olyan emberekkel, akiket nem ismernek jól.

Az introvertáltakat gyakran mély gondolkodóknak tekintik, mivel hajlamosak belsőleg feldolgozni az információkat, mielőtt kifejeznék gondolataikat és ötleteiket. Erős a képzelőerejük és rendkívül kreatívak is lehetnek, mivel gyakran képesek mélyen összpontosítani egy adott témára vagy projektre.

Bár kevésbé társaságkedvelők, mint extrovertált társaik, nem feltétlenül félénkek. Sok introvertált nagyon sikeres a karrierjében, mivel gyakran képesek önállóan dolgozni és mélyen összpontosítani a feladataikra. Erős empátiával is rendelkezhetnek, mert nagyon rá tudnak hangolódni mások érzelmeire. 

Fontos, az introverzió nem ugyanaz, mint a félénkség vagy a szociális szorongás. 

Míg az introvertáltak számára nehézségbe ütköznek a társadalmi események, összejövetelek, ezekben a helyzetekben nem feltétlenül tapasztalnak jelentős szorongást. Ezenkívül élvezhetik a kis csoportokban vagy olyan emberekkel való szocializációt, akiket jól ismernek, és még a nyilvános beszédben vagy előadásban is magasan képzettek lehetnek.