Az egészséges nárcizmuson túl

Röviden azokról, akik már túllépik az egészséges nárcizmus szintjét annyi, hogy egyre erőteljesebben mutatkozik az összes tulajdonságuk, amiről már az előző részekben is írtam.

Amiről külön nem tettem említést a következők:

A borderline nárcizmus nem hivatalos diagnózis, hanem inkább olyan kifejezés, amelyet olyan egyének leírására használnak, akik mind a borderline személyiségzavar, mind a nárcisztikus személyiségzavar tulajdonságait mutatják.

A kényszeres nárcisztikusok, a rejtett és a nyílt nárcizmus, a passzív-agresszív. Rendkívüli önérzetük van, és állandó csodálatra és figyelemre van szükségük. Gyakran a hatalomról, a sikerről és a vonzerőről szóló fantáziákkal vannak elfoglalva. Grandiózus önérzettel rendelkeznek, azt hiszik, hogy felsőbbrendűek másoknál, és különleges bánásmódra jogosultak. 

A nyílt nárci az, aki kimutatja hogy ő “mindenki felett áll”, a másik típus pedig nem mutatja ki, csak gondolja ezt, és ő sebezhető, azonnal megsértődik, neki a fantáziája végtelen az ő nagyságát illetően, és arról, mit fog elérni, persze ez a legmagasabb poszt, a mindenki feletti valós uralkodás, mindenből a jobb, és több… 

A paranoid nárcisztikusok is a két személyiségzavar jellemzőinek kombinációját mutatják. Az önfontosság eltúlzott érzése, a mások iránti empátia hiánya, a graniozitás és a másokkal szembeni általános bizalmatlanság jellemzi őket.

A rosszindulatú nárcizmus olyan személyiségzavar, amelyet nárcisztikus, antiszociális és paranoid tulajdonságok kombinációja jellemez. Ez rendkívül veszélyes és romboló lehet. …

A pszichopátia, antiszociális, személyiségzavar, szociopátia, azon a bizonyos 0-10-es skálán, melyet a szakértők használnak a 9-es, 10-es, tehát a legsúlyosabb. Minden pszichopata nárcisztikus, de nem minden nárcisztikus pszichopata. Ezt abból is kiolvasható, hogy ezen a mércén, a nárci, aki már igazán mérgező, az a 7-8-as, még nem éri el a pszichopata szintet. 

A pszichopaták képtelenek arra, hogy a legalapvetőbb emberi/emberséges viselkedést, együttérzést tanúsítsanak mások iránt, és más embereket manipulálható vagy kihasználható tárgyaknak tekinthetnek. (Nem minden pszichopata erőszakos vagy bűnöző.)

A nárcizmus gyermekkori trauma következménye, a pszichopátia pedig vele született rendellenesség.