A komplex poszttraumás stressz szindróma (C-PTSD) 2. rész

2. rész:

A terápia és a támogatás különféle formái hasznosak lehetnek a C-PTSD és a nárcizmus tüneteinek kezelésében, valamint az általános mentális egészség és jólét javításában. 

A traumatizát, bántalmazott személyek szenvedhetnek attól is, hogy a kapcsolatok kialakításában és fenntartásában komoly akadályokba ütközhetnek, ami az elszigeteltség és sebezhetőség érzéséhez vezethet. 

A nárcisztikus, és mindenféle mérgező lény kapcsolatokat kereshetnek sebezhető egyénekkel, hogy fenntartsák felsőbbrendűségi érzésüket és kontrolljukat. Azért van szükségük a már sérült személyekre, mert őket könnyen be tudják hálózni, a kapcsolat elején a nárcisz’ok igen megnyerő modorával. 

Továbbá a nárcisztikus bántalmazás jelentősen hozzájárulhat a C-PTSD kialakulásához. A nárcisztikus bántalmazók olyan taktikákat alkalmazhatnak, mint a már említett gázlángozás, a manipuláció és az érzelmi bántalmazás, hogy ellenőrizzék és manipulálják áldozataikat. Ez hosszan tartó és ismétlődő trauma élményhez vezethet, ami a C-PTSD kialakulásához vezethet.