A borderline személyiségzavar (BPD) 1. rész

  1. rész:

Említést teszek a borderline személyiségzavarral élőkről is, hisz velük is nagyon nehéz együtt élni. (Vannak olyan típusú mérgező nárcisztikusok is, akiknél borderline vonások is felfedezhetők.)

Nagyon szélsőséges a viselkedésük, de nekik vannak igazi érzelmeik. Talán időnként túl sok is.

Stabilan instabilak. 

Gyakran feszegetik a határaikat. Náluk sincs önkontroll, az impulzuskontroll hiányára emlékeztető a viselkedésük. 

A borderline személyiségzavar (BPD) olyan mentális egészségi állapot, amely befolyásolja az ember érzelmeit, viselkedését és kapcsolatait. 

Ez egy összetett rendellenesség, amelyet gyakran félreértenek és megbélyegeznek. A BPD-ben szenvedő emberek gyakran intenzív és labilis érzelmekkel, impulzivitással, önpusztító viselkedéssel és az elhagyástól való félelemmel küzdenek.

A BPD viszonylag gyakori mentális egészségi állapot. A nőknél gyakrabban diagnosztizálják, mint a férfiaknál, és gyakran fordul elő más mentális állapotokkal.

A BPD okai nem teljesen tisztázottak, de a kutatások azt sugallják, hogy a genetikai, környezeti és társadalmi tényezők kombinációja hozzájárulhat a kialakulásához. A trauma, mint például a gyermekkori bántalmazás vagy elhanyagolás, a BPD gyakori kockázati tényezője. (Folytatás köv.)